Хвороба ясен пов’язана з серцевими нападами та діабетом

«Це було спостережне дослідження, яке не передбачає причинно-наслідкових зв’язків», – сказала автор дослідження доктор Іда Стодле з Університету Осло, Норвегія. «Однак результати підвищують обізнаність про кореляції між хронічними захворюваннями, які вражають велику кількість людей. Ці знання можуть допомогти зусиллям із запобігання цим захворюванням».

Неінфекційні захворювання стають все більш поширеними в міру старіння населення, і з’являється все більше доказів того, що вони пов’язані. Захворювання ясен, яке також називають пародонтитом, вражає до половини всіх дорослих у всьому світі. У цьому дослідженні перевіряли, чи важкий періодонтит частіше зустрічається в осіб з діабетом або серцевим нападом.

Аналіз включав 4933 випадково відібраних учасників дослідження здоров’я Trøndelag (HUNT Study) у громаді. Учасники заповнювали анкети щодо соціально-демографічних факторів і способу життя, ліків і таких захворювань, як діабет 2 типу та інфаркт міокарда. Проведено клінічне обстеження зубів і м’яких тканин , рентгенологічне обстеження зубів. Вимірювали вагу, зріст, артеріальний тиск і рівень холестерину та глікованого гемоглобіну (HbA1c) у сироватці крові.

Доктор Стодле пояснив: «Наявність діабету оцінювали за допомогою опитувальників, які повідомляли самі, і він може включати широкий спектр тяжкості, від погано контрольованого до добре контрольованого. З цієї причини ми також досліджували зв’язок між захворюванням ясен і HbA1c, що вказує на середнє рівень цукру в крові протягом останніх двох-трьох місяців. Пацієнти з цукровим діабетом піддаються більшому ризику діабетичних ускладнень, якщо рівень HbA1c становить 48 ммоль/моль або вище».

Середній вік учасників становив 52 роки, 56% – жінки. Загалом 147 (3,0%) учасників повідомили про попередній серцевий напад, 224 (4,5%) заявили, що мали діабет, 165 (3,3%) мали підвищений рівень HbA1c (48 ммоль/моль або вище), а 866 (17,6%) мали важкий періодонтит. .

Дослідники проаналізували, чи діабет, підвищений HbA1c і попередній серцевий напад передбачають ймовірність важкого захворювання ясен. Аналізи були скориговані з урахуванням віку, паління, рівня холестерину в сироватці крові, окружності талії та фізичної активності. Дослідники виявили значний зв’язок між діабетом, підвищеним рівнем HbA1c, попереднім серцевим нападом і важким захворюванням ясен із співвідношенням шансів 1,4, 1,5 і 1,7 відповідно.

Доктор Стодле сказав: «Результати показують, що пацієнти з діабетом мали на 40% більше шансів мати серйозні захворювання ясен, ніж ті, хто не мав діабету. Учасники з високим рівнем HbA1c мали на 50% більше шансів мати серйозні захворювання ясен, ніж ті, у кого рівень HbA1c був нижчим за 48 ммоль/ mol. Нарешті, ті, хто переніс серцевий напад, мали на 70% більше шансів мати серйозні захворювання ясен, ніж учасники, які ніколи не переживали серцевий напад».

Вона підсумувала: «Це дослідження базується на попередніх даних, які свідчать про те, що люди із захворюваннями ясен мають більший ризик серцевого нападу та розвитку діабету, а також, що люди з діабетом мають більший ризик захворювання ясен . У сукупності результати показують, що що підтримка здоров’я порожнини рота також може принести користь загальному здоров’ю».

Сторінки: 1 2

Коментування і розміщення посилань заборенено.
Дякую:
НаверхНаверх